Wzmocnienie odporności organizmu

Ludzkie ciało z kilkoma wyjątkami nie może wytwarzać witamin

A ponieważ odgrywają znaczącą rolę w ludzkim ciele, musimy uzupełnić je pokarmem bez nich nasze zdrowie rozpadnie się jak domek z kar witaminy są bardzo ważne dla ludzkiego ciała biorą udział w metabolizmie białek.

Ludzkie ciało z kilkoma wyjątkami nie może wytwarzać witamin

Tłuszczów i cukrów, są niezbędne do utrzymania niektórych funkcji organizmu i budowy nowych tkanek. Odgrywają niezastąpioną rolę w zapobieganiu niektórym chorobom, spowalniają starzenie się i są w stanie wzmocnić reakcje immunologiczne organizmu witaminy dzielimy na dwie grupy witaminy dzielimy według ich właściwości chemiczno-fizycznych na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach witaminy lipofilowe witaminy A, D, E, K aby ułatwić zapamiętywanie, przed grupą witamin dodaj literę R lub  witaminy rozpuszczalne w wodzie witaminy hydrofilowe witamina C i witaminy z grupy B-kompleks dlaczego ta separacja jest tak ważna witaminy rozpuszczalne w tłuszczach gromadzą się w organizmie, a ich zapas trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Dlatego możliwe jest przedawkowanie ich nadmiernego spożycia, a tym samym spowodowanie szeregu chorób. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, z wyjątkiem witaminy B12, nie gromadzą się w organizmie, a jeśli przyjmujesz ich dużo dziennie, ich nadmiar jest wydalany z moczem. Dlatego muszą być stale uzupełniane. Nie możesz z nimi przedawkować. Odwrotnie. Z ich brakiem możesz łatwo dojść do nieprzyjemnych chorób. Ilość witamin w diecie niestety, nie możemy powiedzieć ogólnie, że kiedy jesz 4 jabłka dziennie, jesteś zadowolony, a twoje ciało jest wystarczająco bogate w witaminy.

Ilość witamin w owocach lub warzywach zależy od wielu czynników,

Takich jak odmiana, sposób przechowywania, przetwarzanie surowców, czas transportu do sklepu itp jak uzupełnić zapasy witamin zimą pułapką każdej zimy jest brak owoców i warzyw ogrody spoczywają pod śniegiem, a jedynym sposobem na dotarcie do warzyw i owoców jest zakup ich w sklepie lub użycie suplementów diety w celu uzyskania witamin.

Ilość witamin w owocach lub warzywach zależy od wielu czynników,

Czyż nie? Owoce i warzywa zimą przechodzą długą drogę z ciepłych krajów jeżdżą łodziami i ciężarówkami i często potrzebują długich tygodni, aby dostać się do lady sklepowej. W tym czasie straci wiele witamin. Ale istnieje sposób na uzyskanie witamin na zimę bez jedzenia półwagonu marchwi. Świeże surowce są zamrażane latem na deszczowy dzień. Pozwoli to zachować witaminy znajdujące się w świeżych owocach i warzywach, a zimą będziesz mieć je w wystarczających ilościach do czego służą poszczególne witaminy i w jakich pokarmach ich szukać Grupa.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie obejmują witaminy A, D, E I K. Jaka jest ich funkcja Witamina A-DDD została ustalona w Republice Czeskiej w dawce 0,8 mg witaminy dziennie. Witamina A jest to ważne dla zdrowego wyglądu skóry i oczu, a także dla aktywności gruczołów płciowych. Witamina A jest przechowywana w wątrobie,a przy jej nadmiarze może wystąpić przedawkowanie.

Jest to szczególnie niebezpieczne w ciąży i dla dzieci. Niedobór objawia się jako ślepota nocna u dzieci z opóźnionym wzrostem najlepszymi źródłami witaminy A są: olej rybny, olej rybny z wątroby, marchew, zielone i żółte warzywa, żółte owoce głównie morele, szpinak, pietruszka, melony, dynia, kukurydza, masło, margaryna, nabiał, jajka witamina D w żywności jest dość rzadki. Można go znaleźć głównie w promieniowaniu ultrafioletowym ze słońca. Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że osoba poruszająca się normalnie na słońcu nie musi szukać innego zapasu tej witaminy beri-beri objawia się osłabieniem mięśni, sztywnością, a nawet zwiększoną wrażliwością na infekcje lub-tam, gdzie słońce nie może, lekarz powinien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*